TiimiRiihen Tulilla
Elämän ultrajuoksu: Kenen tehtävä on rakentaa yksilösuorittajista toimiva joukkue?
Ajassamme polttava kysymys on: “miten olla sopivasti ja riittävästi?” Kysymys koskettaa syvästi yksilöitä ja yhteisöjä. Miten rakentaa yksilösuorittajista toimiva joukkue, jossa jokaisella on oma paikkansa, mutta pelataan samassa joukkueessa, samaan maaliin?
Tiedä, missä joukkueessa pelaat ja ketä vastaan
Yksilöllisessä kulttuurissamme “Minä” on ikuisuusprojekti, jossa loputtomat sprintit seuraavat toisiaan muodostaen huomaamatta elämänmittaisen ultrajuoksun. Maaliviivaa siirretään Impulsiivisen Kisajärjestäjän toimesta loputtomasti, eikä huoltokaan pelaa. Nääntynyt osallistuja pyristelee fyysisiä ja henkisiä rajojaan venyttäen eikä kannustajia näy tiettömillä taipaleilla.
Yhtäkkiä Impulsiivinen Kisajärjestäjä muuttaa yksilölajin joukkuehaasteeksi ja osallistujien on heittäydyttävä tiimipelaajaksi. Minä-projektien päälliköt kiertävät kehää itsensä ympärillä.
Miltä näytän?
Teenkö tarpeeksi?
Miten voin tulla arvostetuksi?
Kenen joukkoon kuuluun ja ketä vastaan pelaan?
Onnistuneessa joukkuepelissä jokaisella on oma merkittävä roolinsa, uskallusta ottaa riskejä ja luottamus siihen, että tiimikaveri paikkaa, jos oma veto ei menekään maaliin.
Yhteisöohjautuvuus – mitä se on ja miksi se kannattaa?
Yhteisöohjautuvuus on työelämän nouseva trendi, jolla työntekijöille tarjotaan mahdollisuus ottaa vastuuta ja saada vapaus valita. Matala hierarkia mahdollistaa kohtaamiset ilman muodollisuuden jäykistämää vuorovaikutusta.
Tervetullutta ja hyödyllistä monin tavoin.
Toisaalta Minä-projektien tehtävälistoja mukanaan kiskoville päälliköille on haastavaa löytää rajat ja sopivan kokoiset tavoitteet, joilla tietää ansainneensa roolinsa osana tiimiä. Miten voisimme olla toinen toisillemme armollisia peilejä näissä tilanteissa?
Yhteisöohjautuvuus ei ole cowboy-itseohjautuvuutta, jossa jokaisella on meneillään oma projektinsa tavoitteineen. Se on yhdessä ohjautumista kohtia jaettuja tavoitteita ja tila, jossa horjuvaa pelikaveria tuetaan pyytämättä. Tiimiin mahtuu, vaikka tankkaus ei olisi mennyt nappiin, eikä huippusuoritusta irtoaisi. Yksilöllisen kulttuurin kasvatteina turvallisen yhteisöllisyyden rakentamisessa olemme kehittymisen polulla. Kehitystä tulee johtaa, eikä olettaa, että autiomaahan heitettynä löydämme itse maaliin.
Miltä näyttää arki teidän työyhteisössä? Onko suunta yhteinen? Sunnistaako porukka sumussa eri suuntiin ja vahingossa törmää yhteen, jolloin kolisee, sattuu ja tapahtuu mitä milloinkin?
Jos kaipaat tukea, peilauskumppania tai yhteisön oivalluttajaa työkulttuurin kehittämiseen, varaa aika maksuttomaan sparrailuun täältä: https://calendly.com/epputiimiriihi/piipahda-nuotiopiiriin?month=2023-03
Miksi arki on meidän työpaikalla yhtä kaaosta, mutta noilla toisilla ei?
Hallittava, ihmisen kokoinen ja tuloksellinen arki voi olla totta, mutta se ei synny itsestään. Ota hyvä asento, sillä tässä blogissa kerron, mitkä askeleet vievät kohti työrauhaa ja aitoa tuloksellisuutta.
Tee pieni mielikuvaharjoitus.
Nouse vuorelle ja katso kaukoputkella työelämää. Mitä näet?
Kenties jotain tällaista:
Halu tehdä oikein, täydellisesti, vielä enemmän, kaikki valmiiksi…Jatkuva kasvu, kehittyminen, uuden haltuunotto, innovointi, uudistaminen, voittaminen…Säästötavoitteet, resurssien vähentäminen, aikataulujen kiristyminen, kilpailu…Ketterä organisaatiomalli, itseohjautuvuus, yksilön urapolku…
Elämme ajassa, jossa paineita rakentavat kansainvälinen yhteistyö, yhteiskunnalliset ilmiöt, organisaatioiden kasvutavoitteet, sekä yksilöllisen menestystarinan rakentaminen. Jo pelkkä vilkaisu tähän kokonaisuuteen nostaa sykkeet korkealle, rakentaa riittämättömyyden tunteita, ehkä jopa lamauttaa.
Ei hätää, zoomataan näkymä tarkemmin tuolla näkökentän laidalla näkyvän yrityksen, Toimiva Ja Rauhaisa Oy: n arkeen.
Siellä innostunutta ja aikaansaavaa porukkaa johtaa läsnäoloa ja luottamusta henkivä johtaja. Työn tulos on laadukasta, yritys menestyy, asiakkaat ovat tyytyväisiä, työyhteisö voi hyvin ja puhaltaa yhteen hiileen. Melkoisia naurun remakoitakin kantautuu tänne asti!
Mistä on kysymys?
Toimiva Ja Rauhaisa Oy: ssa on panostettu vahvaan työkulttuuriin:
- Organisaation olemassaolon merkitys on kaikille selvillä.
- Yhdessä jaetut arvot ohjaavat aidosti tekemistä.
- Tavoitteita ja mittareita on hallittava määrä. Toiminta keskittyy niiden toteuttamiseen.
- Johtoryhmä on yhteenpuhaltava yrityksen sydän, joka rakentaa innostunutta ja hyvinvoivaa työkulttuuria.
- Esihenkilöiden työstä suuri osa kohdistuu suunnan kirkastamiseen, työntekijöiden tukemiseen ja toimivan arjen mahdollistamiseen, hallinnollisten töiden sijaan.
- Arjessa on laadukkaan kohtaamisen ja ajattelun areenoita, joissa ratkotaan esteet laadukkaalle työlle, tarjotaan tukea, opitaan ja iloitaan onnistumisista yhdessä.
- Työstä nousevia tunteita käsitellään rakentavasti ja nähdään ihminen kokonaisena tarpeineen.
Toimiva Ja Rauhaisa Oy toimii samassa, kaoottisia elementtejä sisältävässä työelämässä, kuin me muutkin. Silti kokemus työelämästä ja tuloksellisuudesta on hyvin erilainen.
Kerron salaisuuden…
mikä tahansa organisaatio voi saavuttaa saman tilanteen!
Sen saavuttaminen edellyttää kuitenkin pitkäjänteistä kulttuurin muutosta, jossa ravistellaan syvään juurtuneita uskomuksia työn tehokkuudesta ja arjen toimintatavoista.
“Ahaa, ei meillä sitten siihen ole aikaa!”
Nyt stop! Mietitäänpä hetki. Onko meillä oikeasti aikaa tehdä heikkolaatuista tulosta, rekrytoida ja pikaperehdyttää koko ajan uutta henkilökuntaa, maksaa sairausloma-ajan palkkoja liukuhihnalta, korjailla konflikteja ja virheitä arjessa?
Aikaa meistä jokaisella on sama määrä. Kyse on siitä, miten viisaasti kohdennamme sen käyttöä ja minkä uskomme tuottavan parhaan tuloksen.
Pohdi, miten teidän työyhteisö voisi ottaa askelia kohti työrauhaa ja menestystä, jota ei rakenneta tehokkuusharhan vallassa ja hyvinvoinnin kustannuksella?
Jos olette valmiita jättämään sen taakse, olen mielelläni oppaana työyhteisösi muutoksen askelissa! Lue lisää Tiimiriihen palveluista Palvelut – Tiimiriihi tai varaa aika maksuttomaan pikasparraukseen täällä https://calendly.com/epputiimiriihi/piipahda-nuotiopiiriin?month=2023-02
, niin jutellaan yhdessä lisää siitä, miten pääsette kohti ihmisen kokoista, yhteisöllistä ja tuloksellista työkulttuuria.
Miten nuotiopiiri liittyy yhteisöllisyyden rakentamiseen?
Tervetuloa Tiimiriihen blogin, tutummin Nuotiopiirin, pariin! Tässä blogissa jaan havaintoja työelämästä, yhteisöllisyydestä ja ihmisen kokoisesta arjesta. Mitä nuotiopiirin äärellä kohtaaminen on ja miten se liittyy paremman vuorovaikutuksen rakentamiseen?
Siirrä tittelit syrjään ja kohtaa jokainen kuin olisit nuotiopiirin äärellä
Kuvittele, että olet retkeilemässä luonnossa ja kohtaamme nuotiopaikalla.
Istu vain siihen. Tilaa on. Mistä tulet?
Hurja sää tänään. Onneksi täällä on lämmintä. Kelpaa levätä.
Millainen sinun päiväsi oli?
Luonnossa kanssavaeltajien kesken kohtaaminen on mutkatonta, titteleistä vapaata. Hetki, jossa vieraan ihmisen hyvinvointi ja kokemukset kiinnostavat. Päivän koettelemukset ja onnistumiset jaetaan. Annetaan tilaa olla hiljaa, jos siltä tuntuu. Saa olla ihmisen kokoinen ja tarvitseva. Ei ole tarpeen esittää enempää kuin on, ei edustaa itseään parhaassa valossa.
Nuotiopiirin hengen rakentaminen muuhun elämään on täysin mahdollista. Kun ihminen joutuu luonnosta etäämmälle, vähemmän luontaiseen elinpiiriinsä, vaikkapa työelämään, vaaditaan enemmän asennoitumista, päätöksiä ja tekoja.
Sain olla vetäjänä dialogissa, joka rakennettiin sosiaalipalveluiden käyttäjien ja kehittäjien välille. Tavoitteena oli, aktiivisesti kuunnellen ja muita kunnioittavasti vuorovaikutukseen kutsuen, löytää ymmärrys siitä, miten palvelut voivat aidosti vastata käyttäjien tarpeisiin.
Jos tilannetta olisi lähestytty titteleiden tai aseman takaa, kohtaamisen tasavertaisuus olisi menetetty. Tarpeet puolustautua, vetäytyä tai hyökätä vahvistuisivat osallistujilla.
Nuotiopiirin hengen rakentamalla, titteleistä kuoriutuen ja ihmisyys jokaisesta osallistujasta esiin tuoden, yhteys ja vertaisuus asian äärellä löytyivät.
Näin rakennat ympärillesi välittävän ja kohtaavan ilmapiirin
Työyhteisöihin rakentuu huomaamatta kohtaamista heikentäviä tapoja, kirjoittamattomia sääntöjä ja kuppikuntia. Avoimuus, toisesta välittäminen ja uskallus jakaa asioita vähenevät. Hukkaamme toisemme ja vahvuutemme yhteisönä, vaikka pohjimmiltaan jaamme samat tarpeet kuulumisesta, arvostuksesta, välittämisestä ja merkityksellisyydestä.
Kun seuraavan kerran rakennat tapaamista työelämässä, pysähdythän hetkeksi. Sulje silmäsi. Visualisoi mieleesi nuotio ja ihmiset sen ympärillä. Rauhoittava tuulen humina ja tunnelmallinen savun tuoksu.
Heitänkin sinulle kysymyksen pohdittavaksi: millaisia kohtaamista helpottavia elementtejä voisit ottaa käyttöön tulevassa tapaamisessa? Tilaisuuden vetäjänä pystyt luomaan ympärillesi välittävää ja kohtaavaa ilmapiiriä, jossa jokaisen osallistujan vahvuudet saadaan esiin. On turvallista olla keskeneräinen ihmisenä ja ajatustensa kanssa.
Ota askel kohti nuotiopiiriä. Et jää yksin, lämpö vetää kyllä muita puoleensa.
Olen mielelläni oppaana työyhteisösi muutoksen askelissa! Lue lisää Tiimiriihen palveluista Palvelut – Tiimiriihi tai varaa aika maksuttomaan pikasparraukseen täällä https://calendly.com/epputiimiriihi/piipahda-nuotiopiiriin?month=2023-02